Pierniczki – świąteczny przepis

Pierniczki – świąteczny przepis

Pierniczki – świąteczny przepis

I już mamy grudzień! Każdy zaczyna myśleć o Wigilii Bożego Narodzenia.
Na naszych stołach pojawia się wtedy wiele tradycyjnych przysmaków w zależności od tego skąd pochodzimy. Jednak na prawie wszystkich stołach pojawiają się pierniczki świąteczne. Musimy przygotować kilka akcesoriów kuchennych, które znajdą Państwo na naszej stronie.

SKŁADNIKI

-2 szklanki mąki
-2 łyżki miodu
-3/4 szklanki cukru
-1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej
-1 łyżka masła
-1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)
-około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać. Ciągle mieszając, dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawy, a następnie masło i jedno jajko. Dolewając stopniowo mleko zagniatać ręką ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Foremkami wykrajać z ciasta pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni góra i dół przez ok. 10 – 15 minut, w zależności od grubości. Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, później będą twardniały. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z czasem będą miękły i kruszały. Pierniczki dodatkowo można udekorować lukrem, roztopioną czekoladą, kokosem, kolorowymi posypkami lub bakaliami.

WSKAZÓWKI

Aby pierniczki powiesić na choince, robimy w nich dziurki zaraz po upieczeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.