Pączki tradycyjne

Pączki tradycyjne

W związku ze zbliżającym się tłustym czwartkiem, przygotowaliśmy dla Państwa prosty przepis na pyszne pączki.

A więc do dzieła!

Na początek potrzebujemy kilka akcesoriów kuchennych takich jak: miska, stolnica, wałek i kubek.

Rozczyn

  • 1/2 drożdy
  •  3 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka  mleka
  • 1 szklanka mąki

Do miski wrzucamy drożdże oraz cukier i za pomocą łyżeczki rozpuszczamy ciągle mieszając, aż uzyskamy jednolitą płynną masę. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mleko i mąkę, mieszamy i odstawiamy na 0,5 godziny.

Ciasto

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4  szklanki cukru
  • 1 kg mąki
  • 3/4 szklanki tłuszczu

Do przygotowanego wcześniej rozczynu dodajemy jajka, mleko, sól, cukier oraz mąkę. Wszystkie składniki wyrabiamy przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec dodać tłuszcz. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie wyrośnięte ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę, krótko wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części i delikatnie rozwałkować. Następnie za pomocą kubka uformować koła, dodać łyżeczkę ulubionej konfitury i dokładnie skleić. Tak przygotowane kuleczki odstawić na około 20 minut. Smażyć w głębokim tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniczku, posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.

Smacznego !

Jeden komentarz

  1. Keep up the excellent work !! Lovin’ it!

    Brianstasy
    27 marca 2020 Odpowiedz

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.