Deski do krojenia – ważny drobiazg w każdej kuchni

Deski do krojenia – ważny drobiazg w każdej kuchni

Deski do krojenia – ważny drobiazg w każdej kuchni

  Kuchenne życie nie obejdzie się bez deski do krojenia. Na rynku jest bardzo duży wybór różnego rodzaju desek drewnianych, szklanych czy z tworzyw sztucznych. Jeżeli zdecydujemy się na te pierwsze warto pamiętać, aby zakupić minimum dwie i jedną przeznaczyć do obróbki ryb oraz mięsa, a drugą do krojenia pozostałych produktów takich jak chleb, warzywa, owoce. Deski drewniane są ponadczasowe i pasują do każdej kuchni, poza tym dobrze chłoną zapachy i nie przebarwiają się. Warto, a nawet należy o nie dbać, najlepiej myć pod bieżącą wodą i wycierać do sucha, a co jakiś czas impregnować olejem spożywczym.

Idealnie sprawdzą się również deski z tworzyw sztucznych. Zazwyczaj są one cztero elementowe, które są specjalnie przystosowane i oznakowane kolorami do poszczególnych produktów ryb, mięs, serów, warzyw oraz pieczywa.
Deski te są elastyczne, dzięki czemu swobodnie można je zgiąć i łatwo zsunąć pokrojone jedzenie. Sprawdzą się w każdej kuchni , można myć zmywarce, zajmują mało miejsca, a dodatkowo nadadzą charakteru swoim wyglądem w każdej kuchni.
Dużym powodzeniem cieszą się również wyroby szklane, ceramiczne lub marmurowe. Są trwałe, można je myć w zmywarce, podobnie jak drewniane dobrze chłoną zapachy i nie przebarwiają się. Posiadają różnorodną, ciekawą kolorystykę, dzięki czemu mogą nam służyć nie tylko jako produkt praktyczny ale też jako dekoracyjny. Deski do krojenia niby taki mały drobiazg, a są nie rozłącznym kompanem każdej Pani domu.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.